Vrijwilliger Burenbemiddelaar
Il y a 4 mois
**VACATURE**:
**Burenbemiddelaar**:
**Ben je een kei in conflicten ontmijnen? Ben je op zoek naar een zinvolle bezigheid in jouw vrije tijd? Wil je actief bijdragen aan een aangename buurtsfeer? Dan is vrijwilligerswerk als burenbemiddelaar misschien iets voor jou**
Kleine, alledaagse conflicten over geluids
- of geuroverlast, huisdieren, zwerfvuil,kunnen zorgen voor opgehoopte spanningen die de sfeer in de buurt of wijk negatief beïnvloeden. Via bemiddeling richten we ons op het herstel van communicatie en een oplossing zonder dat politie of justitie moet tussenkomen.
Haviland stuurt sinds eind 2022 een **team van burenbemiddelaars** op pad om burenconflicten op te lossen zonder dat de politie of justitie moet tussenkomen. Ons team biedt een luisterend oor voor de soms langlopende conflicten en neemt de tijd om een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Het menselijk aspect en een dosis empathie zijn hierin heel belangrijk: je kan al veel oplossen met een goed gesprek. Het team van vrijwilligers wordt speciaal opgeleid om zo'n gesprekken op een neutrale manier te modereren. Zo vermijden we dat conflicten aanslepen of escaleren, en dat is een goede zaak voor alle buurtbewoners.
Je kiest zelf in welke gemeente(n) in ons werkingsgebied je aan de slag gaat**:Affligem, Asse, Beersel, Liedekerke, Meise, Merchtem, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Ternat en Wemmel**. Zeker voor Beersel en Sint-Genesius-Rode zoeken we nog extra teamleden
Maarwat doet een burenbemiddelaar nu precies?
**Wat doet een burenbemiddelaar?**:
**Luisteren - Ontmijnen - Verbinden**
Als burenbemiddelaar luister je naar de bekommernissen van elk van de buren en begeleid je het gezamenlijk gesprek. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door 2 goed opgeleide vrijwilligers. Je staat er dus niet alleen voor
Bovendien word je als vrijwilliger met het hele team goed begeleid en ondersteund door de lokale coördinator burenbemiddeling. Er zijn regelmatig feedback
- en overlegmomenten met de coördinator. Op regelmatige tijdstippen kan je bovendien gratis deelnemen aan bijscholingen, themadagen en intervisies.
**Hoe verloopt zo’n bemiddeling?**
- Het dossier wordt opgestart door de coördinator, die in overleg een team aanstelt voor de opvolging.
- Eerst vindt er een intakegesprek plaats met de buur die de bemiddeling aangevraagd heeft.
- Vervolgens krijgt ook de andere buur de kans om individueel zijn of haar verhaal te doen.
- Wanneer beide buren bereid zijn om in gesprek te gaan met elkaar, organiseren de vrijwillige burenbemiddelaars een ontmoeting op neutraal terrein.
- Tot slot breng je het dossier administratief in orde. En voila: case closed
***Wie zoeken we?**:
Je wil graag burenbemiddelaar worden, maar wat moet je daarvoor in huis hebben? Uiteraard beschik je over een dosis empathie (anders las je deze vacature nu niet ), maar kan je deze must-haves ook afvinken?
- ** Vaardigheden**: sociaal voelend, communicatieve vaardigheden, een positief gespreksklimaat creëren, vermogen tot relativeren, creatief denken, actief luisteren
- ** Houding**: integer en neutraal, objectief, respect voor de andere, discreet, positief ingesteld
- ** Opleiding / talenkennis**: jouw opleidingsniveau is niet belangrijk, vloeiend Nederlands - en/of Frans voor de faciliteitengemeenten - kunnen praten wel. Kennis van andere landstalen en/of van de werking van jouw gemeente, politie en justitie kunnen een pluspunt zijn.
- ** Tijd**: je kan als vrijwilliger tijd vrijmaken voor de opdrachten en voor regelmatige (gratis) bijscholingen en intervisies.
Check, check, check?
Stel je dan snel kandidaat We kijken ernaar uit om jou te mogen verwelkomen in ons team. Er liggen al enkele interessante dossiers klaar die bij jou zeker in goede handen zullen zijn.
**Hoe word ik burenbemiddelaar?**:
**Stap 1: Kandidaat stellen**
**Stap 2: Gratis opleiding volgen**
We sturen je niet zomaar op pad. Starten doe je met een gratis opleiding tot vrijwillig burenbemiddelaar waarin je wordt klaargestoomd om conflictsituaties te leren ontmijnen als de beste. De opleiding omvat 6 lesdagen in de periode februari-maart 2025. Op pivo.be/opleidingen/burenbemiddeling vind je het volledige overzicht van de lesdata. (Afhankelijk van het aantal aanvragen kan hier mogelijks van worden afgeweken.)
**Stap 3: Aan de slag**
Je kan na het volgen van de opleiding zelf kiezen welke gemeenten binnen ons werkingsgebied je aan de slag gaat.
**Wat kunnen wij je bieden?**:
- ** Opleiding**: Starten doe je met een gratis zesdaagse opleiding. Op regelmatige tijdstippen kan je bovendien gratis deelnemen aan bijscholingen, themadagen en intervisies.
- ** Keuzevrijheid**: Je kan na het volgen van de opleiding zelf kiezen welke gemeenten binnen ons werkingsgebied je aan de slag gaat. Ons team is momenteel actief in Affligem, Asse, Beersel, Liedekerke, Meise, Merchtem, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Ternat en Wemmel. Zeker ook voor Beersel en Sint-Genesius-Rode zoeken we nog extra t