Afdelingshoofd Yugen
il y a 4 jours
**Bedrijf**
Het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw (PCGS) is een social profit organisatie die op 01/01/2012 is ontstaan uit de fusie van het PC Sleidinge en Sint-Jan de Deo te Gent.
PCGS heeft de ambitie een dynamische en innoverende netwerkorganisatie te zijn, gekenmerkt door een dragende organisatiecultuur en een uitgesproken visie, missie en ethiek.
Kenmerkend zijn de zin voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, uitgesproken toegankelijkheid en laagdrempeligheid voor de patiënt en zijn omgeving. De vlakke organisatiestructuur maakt het mogelijk met deskundige en betrokken medewerkers te werken die met zin voor vakmanschap willen blijven zoeken naar een behandeling op maat van elke hulpvrager.
Voor de medewerkers worden stimulerende en veilige werkomstandigheden geboden waarin ze mee kunnen beslissen over hun eigen carrièrepad en -ontwikkeling.
Het centrum bestaat uit 320 erkende bedden algemeen psychiatrisch ziekenhuis verdeeld over twee campussen, een psychiatrisch verzorgingstehuis (Hortus),een initiatief beschut wonen (IBW IPSO) en een zorgvernieuwende jongerencluster. Bovendien zijn we partner in diverse ambulante netwerken waar onder PAKT (Mobil Crisisteam Noord, MobilTeam Oost) en RADAR (Care en Crisisopvang Kinderen en Jongeren).
**Functiebeschrijving**
**Afdelingsbeschrijving**:
De afdeling Yugen is een semi-residentiele afdeling voor jongeren (meisjes en jongens) tussen 12 en 18 jaar. Deze afdeling is erkend voor 4 plaatsen daghospitalisatie (k-dag) en 8 plaatsen nachthospitalisatie (k-nacht).
De afdeling Yugen maakt deel uit van de jongerencluster PCGS, die uit 3 pijlers bestaat:
Residentieel : Intensieve Behandeleenheid Yidam
Semi-residentieel : afdeling Yugen, dag en avondprogramma
Ambulant en Mobiel : Ondersteuningsteam in de jeugdhulp
De doelgroep bestaat uit kwetsbare jongeren die vastlopen in hun psychische, emotionele en relationele ontwikkeling en die vaak kampen met problemen op diverse levensgebieden. Het accent ligt op het faciliteren van flexibele en aangepaste individuele trajecten op maat van de jongeren en dit vanuit een doorgedreven gedeelde zorg met de (thuisvervangende) context en diens omgeving. De noden van de jongeren en hun context zijn samen met de aanwezige krachten het uitgangspunt van de hulpverlening.
De dag en avond-behandeling bestaat uit een laagdrempelig aanbod van therapie en activiteiten. De jongeren in nachthospitalisatie verblijven overdag niet op de afdeling maar gaan naar school, volgen een persoonlijk ontwikkelingstraject, zinvolle vrijetijdsbesteding, enz.. Zij overnachten ’s nachts op de afdeling. Voor hen wordt een avondprogramma voorzien bestaande uit huiswerkbegeleiding, ontspanning en een therapeutisch aangepast aanbod.
De jongeren in daghospitalisatie krijgen overdag een therapeutisch aanbod op de afdeling en verblijven vanaf de avond in hun thuissituatie of in hun gezinsvervangende context.
Flexibel schakelen tussen residentieel, ambulant, semi-residentieel,behoort bijgevolg tot de praktijk. Medewerkers zijn dan ook bereid om binnen de jongerencluster afdelings-overstijgend te werken in functie van het opvolgen van individuele trajecten en het aanbieden van maatgerichte activiteiten. Deze werkwijze vergt van de medewerkers enige flexibiliteit.
**Functiebeschrijving**:
Het afdelingshoofd coacht, ondersteunt, en coördineert het multidisciplinair team bij het gezamenlijk opnemen van de dagelijkse zorg, en participeert waar nodig aan het afdelingsgebeuren.
Het afdelingshoofd is verantwoordelijk (samen met het beleidsteam) voor de ontwikkeling van de visie en het afdelingsbeleid en de integratie daarvan binnen de jongerencluster en het ziekenhuisbeleid. Voor de ontwikkeling van zorginnovatieve initiatieven is er een nauwe samenwerking met diensthoofd en directie. Het afdelingshoofd representeert de afdeling bij betrokken samenwerkingspartners.
Het afdelingshoofd is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid op afdelingsniveau met bijzondere aandacht voor individuele coaching, met een bedachtzame en weloverwogen stijl die aansluit bij de basisfilosofie van het ziekenhuis.
Het afdelingshoofd vertegenwoordigt de afdeling beleidsmatig op interne en externe overlegmomenten (aandacht voor netwerken), en investeert in voldoende verbinding tussen de medewerkers en het beleid.
**Profiel**
Bachelor in de verpleegkunde of diploma bachelor/master menswetenschappen
Banaba in zorgmanagement of kaderopleiding hoofdverpleegkundige of master in de verpleegkunde en vroedkunde of in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering of master management en beleid in de gezondheidszorg gevolgd hebben (of bereid zijn deze te volgen),
Bij voorkeur enkele jaren relevante GGZ werkervaring,
Ervaring met doelgroep (jongeren) en met leidinggevende functie strekt tot aanbeveling
Affiniteit met de doelgroep, visie en werking.
Evenwichtige mix tussen klinische kennis en klinische praktijk
Beschikken over leidinggevende competenties, o.a.:
Coachend vermogen