Expert onderzoeksdatamanagement
il y a 1 semaine
De Universiteit Antwerpen is een dynamische, toekomstgerichte universiteit. We bieden vernieuwend academisch onderwijs aan meer dan 20 000 studenten, verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en spelen een belangrijke dienstverlenende rol in de maatschappij. Met meer dan 6 000 medewerkers uit 100 verschillende landen bouwen we dagelijks aan de wereld van morgen. Samen verleggen we grenzen en geven we de richting aan. De richting van de toekomst. En die kan jij mee bepalen.
De dienst Onderzoeksaangelegenheden van het Departement Onderzoek, Innovatie & Valorisatie (RIVA) van de Universiteit Antwerpen zoekt een voltijds expert domein onderzoeksdatamanagement.
FunctieomschrijvingDe functie omvat onder andere volgende opdrachten:
- Als expert onderzoeksdatamanagement (research data management, of RDM) geef je, in nauwe samenwerking met collega’s van het RDM-team en de Departementen ICT en Bibliotheek & Archief, praktische uitvoering aan het universitaire beleid rond onderzoeksdata. Je staat dicht bij de onderzoekers van de UAntwerpen en de AUHA (de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen) en helpt hen bij het uitbouwen van een kwaliteitsvol onderzoeksdatamanagement. Dit houdt onder meer in dat
- je onderzoekers adviseert over relevante wettelijke bepalingen, specifieke voorschriften van financiers zoals de Europese Commissie of het FWO rond RDM, en meer algemeen ‘good practices’ en relevante (internationale) tools en diensten voor alle aspecten van onderzoeksdatamanagement (verzamelen, beheren, archiveren en ontsluiten);
- je in het kader van kwaliteitszorg en risicobeheer meewerkt aan het opvolgen en monitoren van deze verplichtingen, in het bijzonder wat betreft ethische advisering en de privacywetgeving.
- je instaat voor advies aangaande de opmaak van datamanagementplannen voor nieuwe onderzoeksprojecten en voor (steekproefsgewijze) kwaliteitscontrole van ingediende datamanagementplannen;
- je samen met je collega’s praktische richtlijnen ontwikkelt en infosessies en opleidingen verzorgt op maat van de onderzoekers (onder andere in het kader van de doctoraatsopleiding).
- Je participeert actief in het FAIR Vault project. De FAIR Vault is een samenwerking tussen de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Hasselt en de Vrije Universiteit Brussel. Het project beoogt om een betrouwbare en veilige repository op te zetten voor de langetermijnbewaring van gevoelige onderzoeksgegevens. Dit houdt onder meer in dat
- je samen met het Data Vault team de procedures rond het deponeren van onderzoeksdata in de FAIR Vault uitwerkt. Hierbij heb je bijzondere aandacht voor het gebruiksgemak vanuit het standpunt van de onderzoeker. Je geeft hierover feedback aan het team dat instaat voor de technische implementatie.
- je onderzoeksgroepen begeleidt bij het testen van de FAIR Vault, het uitwerken van metadata en het documenteren van datasets. Je geeft bruikbare feedback aan onderzoekers over de kwaliteit van aangeleverde documentatie en metadata.
- je in overleg met de projectpartners richtlijnen en best practices uitwerkt voor het gebruik van de toepassing.
- je meewerkt aan de ontwikkeling van een trainingsaanbod en het aanmaken van lesmateriaal voor de FAIR Vault.
- Je adviseert en begeleidt de faculteiten, departementen en onderzoeksgroepen van de Universiteit Antwerpen om kwaliteitsvol onderzoeksdatamanagement in de praktijk te (helpen) brengen. Op die manier realiseer je concrete vooruitgang en houd je de vinger aan de pols bij de onderzoekers.
- Vanuit je affiniteit met het wetenschappelijke onderzoek ben je zowel voor onderzoekers als andere ondersteunende diensten (bv. decanaten, centrale en decentrale onderzoeksmanagers, Grants Office) het eerste aanspreekpunt op vlak van onderzoeksdatamanagement.
- Je houdt je vaktechnische kennis bij door middel van geregelde bijscholingen en blijft op de hoogte van ontwikkelingen binnen het domein van RDM en Open Science, waarbij je actief uitkijkt naar opportuniteiten om de bestaande processen en IT-toepassingen te verbeteren.
- Je neemt deel aan interne en externe (interuniversitaire) werkgroepen rond de topics van Open Science en RDM.
- Je zet je in voor punctuele taken binnen de Dienst Onderzoeksaangelegenheden en het Departement Onderzoek, Innovatie & Valorisatie.
Bij het realiseren van de doelstellingen hou je rekening met de voorziene instructies en de regelgeving.
Profiel- Je bezit een masterdiploma of gelijkwaardige competenties door ervaring.
- Je hebt bij voorkeur aantoonbare kennis van en ervaring met (aspecten van) onderzoeksdatamanagement (bv. open data, FAIR Data, Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), encryptie, anonimiseren, data curation, specifieke RDM ICT systemen, …) en Open Science.
- Je hebt bij voorkeur ervaring met (administratieve) ondersteuning van academici.
- Je bent sterk in procesmatig plannen en organiseren en je kan zelfstandig werken.
- Je communiceert vlot en correct in het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als schriftelijk.
- Je kan vlot overweg met MS Office.
- Je gaat klantvriendelijk, integer, creatief, kwaliteitsgericht en samenwerkingsgericht te werk.
- We bieden je een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur (1 jaar), eventueel verlengbaar na positieve evaluatie en op basis van beschikbaarheid van de middelen.
- Je werkt grotendeels op Campus Middelheim, in een dynamische en stimulerende werkomgeving.
- Lees hier meer over werken bij de Universiteit Antwerpen en ontdek alle andere voordelen.
- Je ontvangt een bruto maandwedde binnen de gradenvork 7.1-9.1 van de loonschalen van het Administratief en Technisch Personeel. Je aanvangsgraad (doorgaans graad 7) hangt af van je relevante professionele ervaring.
- Je krijgt maaltijdcheques, ecocheques, een groepsverzekering en een fietsvergoeding of volledige terugbetaling van je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.
- Je kan volgens een flexibele arbeidstijdregeling werken.
- Je hebt 40 vakantiedagen en een week collectieve sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar.
Solliciteren?
- Je kan tot en met 8 januari 2025 voor deze vacature solliciteren via het online sollicitatieplatform van de Universiteit Antwerpen. Klik op de knop ‘solliciteren’, vervolledig het online sollicitatieformulier en voeg zeker de volgende bijlage toe:
- motivatiebrief
- De selectiecommissie zal zo snel mogelijk na de sollicitatiedeadline alle sollicitaties bekijken. Er gebeurt een preselectie op basis van de ingediende kandidaturen; de verdere selectieprocedure is functiegericht en wordt door de selectiecommissie vastgesteld. De selectiegesprekken zullen plaatsvinden op 21 januari 2025. Zodra er een beslissing genomen is, brengen we je op de hoogte en informeren we je over de eventuele volgende stap(pen) in de selectieprocedure.
- Bij vragen over het online sollicitatieformulier kan je de Frequently Asked Questions raadplegen of mailen naar jobs@uantwerpen.be. Bij inhoudelijke vragen over de functie kan je contact opnemen met Pieter Spooren, diensthoofd Onderzoeksaangelegenheden (pieter.spooren@uantwerpen.be); 03 265 30 37).
De Universiteit Antwerpen is een duurzame, gezinsvriendelijke organisatie die maximaal in de groei van medewerkers investeert. We stimuleren diversiteit en hechten veel belang aan een inclusieve werkomgeving met gelijke kansen - ongeacht gender, functiebeperking, afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie of leeftijd. Wij moedigen mensen met een diverse achtergrond en diverse eigenschappen aan om te solliciteren.