Emplois actuels liés à Intercultureel Bemiddelaar - Anderlecht - Administration Communale d'Anderlecht

  • Lokaal Bemiddelaar

    il y a 1 semaine


    Anderlecht, Belgique Administration Communale d'Anderlecht Temps plein

    **Onderneming**: Het gemeentebestuur van Anderlecht telt niet minder dan 1700 personeelsleden die zich dagelijks ten dienste van de Anderlechtse burger inzetten: openbare werken, netheid, loketten,... Zijn rol bestaat niet alleen uit het onthaal van elke burger, maar ook uit het onderhouden en herstellen van de straten en de leefomgeving van de...

Intercultureel Bemiddelaar

il y a 2 semaines


Anderlecht, Belgique Administration Communale d'Anderlecht Temps plein

Het gemeentebestuur van Anderlecht telt niet minder dan 1700 personeelsleden die zich dagelijks ten dienste van de Anderlechtse burger inzetten: openbare werken, netheid, loketten,...

Zijn rol bestaat niet alleen uit het onthaal van elke burger, maar ook uit het onderhouden en herstellen van de straten en de leefomgeving van de Anderlechtenaren, het aanbieden van een kwalitatieve infrastructuur en dienstverlening, en het stimuleren van economische ontwikkeling.

De waarden van onze administratie, die het werk van alle personeelsleden in hun dagelijkse opdrachten ondersteunen, zijn: integriteit, respect, neutraliteit, solidariteit en delen.

Het gemeentebestuur van Anderlecht telt verschillende sites, die over het volledige grondgebied van de gemeente verspreid zijn. Het gemeentehuis van Anderlecht bevindt zich op het Raadsplein: hier vinden de vergaderingen van de gemeenteraad en het college plaats en worden huwelijken voltrokken.

**Niveau**

B (bachelor) met ervaring van ten minste 3 jaar in maatschappelijk werk of andere relevante ervaring

**Dienst**

Pijler risicopreventie - Cel interculturele bemiddeling en Nieuwkomers

**Departement**

**Preventie**

De preventiedienst van de gemeente van Anderlecht is een grote multidisciplinaire dienst (125 personen), bestaande uit sociaal assistenten, psychologen, criminologen, gemeenschapswachten, straathoekwerkers,en opgebouwd uit twee pijlers: een transversale pijler ter ondersteuning van de terreinwerkers en vier pijlers ten dienste van de burger.

De preventiedienst streeft ernaar de risicofactoren die leiden tot sociale uitsluiting, slachtofferschap en delinquentie terug de dringen. Via sociale en situationele preventieprojecten proberen we het veiligheidsgevoel en de levenskwaliteit van de Anderlechtenaren te verbeteren. De preventiedienst besteedt bijzondere aandacht aan kwetsbare groepen.

**De pijler risicopreventie**

De pijler risicopreventie maakt deel uit van de preventiedienst en groepeert zes teams (in totaal 17 werknemers):

- De lokale bemiddelingsdienst: bemiddeling in het kader van conflicten en conflictpreventie.
- De Gemeentelijke Begeleidingsdienst voor Druggebruikers (GBDD): begeleiding van personen met een problematisch middelengebruik en hun omgeving.
- Project ‘jongeren en drugs’
- De Omkaderingsdienst voor Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen (OAGM)
- Project ‘diefstalpreventie’
- CIRN: Cel Interculturele Relaties en Nieuwkomers

**Algemene missie**

De Cel Interculturele Relaties en Nieuwkomers (CIRN) streeft ernaar de integratie van nieuwkomers te verbeteren en de relatie tussen nieuwkomers en de onthaalsamenleving te versterken. Om dit te bereiken, informeert CIRN nieuwkomers in de eerste plaats over de verschillende (lokale) instellingen. Omgekeerd dienen de (lokale) instellingen eveneens kennis te hebben van de nieuwkomers.

CIRN ziet het integratieproces als een dynamisch en wederzijds proces, een compromis tussen de migranten en de onthaalsamenleving.

Zodoende heeft de persoon die naar België migreert een actieve rol te spelen in zijn integratie (de taal aanleren, kennis verwerven over het nieuwe land, respect voor de heersende waarden en normen, enz.). Aan de andere kant moet de onthaalsamenleving alles in het werk stellen om de integratie van migranten te vergemakkelijken door onder andere de toegang tot de verschillende diensten en rechten te garanderen, een inclusief onthaal te bieden en discriminatie en uitsluiting geen kans te geven.

CIRN is samengesteld uit een projectverantwoordelijke, twee interculturele bemiddelaars, een sociaal begeleider en een onthaalmedewerker.

De intercultureel bemiddelaar vormt een brug tussen de personen die zich recent in België hebben gevestigd en onze maatschappij in 't algemeen (instellingen en bevolking).

De intercultureel bemiddelaar heeft een specifieke aandacht voor personen van de Syrische gemeenschap, recent wonend in Anderlecht.

Door zijn accurate kennis van de migratie
- en asielkwestie en van de specifieke sociale en culturele karakteristieken van zijn doelpubliek, is hij een referentiepersoon zowel voor dit publiek maar ook voor andere diensten waarmee dit publiek in contact komt.

De interventies van de intercultureel bemiddelaar vervangen de acties van andere sociale diensten (straathoekwerkers, lokale bemiddelaars, animatoren, leraars, sociaal assistenten, ) niet, maar vullen deze diensten aan en verbeteren de toegang en communicatie tussen het doelpubliek en deze diensten. Zodoende werkt de intercultureel bemiddelaar nooit alleen, hij/zij werkt steeds samen met de gewone diensten en ontwikkelt met hen de verschillende interventies.
- De intercultureel bemiddelaar probeert de sociale positie van het doelpubliek te verbeteren.
- Als gemeentepersoneel richt de intercultureel bemiddelaar zijn/haar aandacht op drie “sociale ruimtes”: het departement demografie van de gemeente, het OCMW en de Anderlechtse scholen.
- Hij/zij identificeert en ontwikkelt, vooral in